Klasične zavese oziroma osnovne prosojne zavese se v zadnjem obdobju največ šivajo na trak z učinkom valov. Ta način šivanja zaves je postavil nove smernice pri notranjem opremljanju, saj so zavese postale obvezen dekorativni element. Odstiranje in zastiranje zaves je enostavno, valovi pa vseskozi ohranijo popolno obliko. Ravno pri tem kroju zaves se je uveljavil tudi trend, da so zavese rahlo predolge.  Zelo primerne so tudi za vse panoramske stene, saj odstrte zavzamejo zelo malo prostora. Zavese šivane na učinek valov so nevsiljive in elegantne, prostoru dodajo moderen pridih.


Osnovne klasične zavese se lahko seveda šivajo tudi na vse ostale nabirne trakove oziroma se jih pri šivanju ročno zguba.

Pri naboru zaves na druge trakove uporabljamo različna razmerja naborov 1:1,5, 1:2, 1:2,5 ali 1:3. Nabor in širino gub prilagodimo izbrani tkanini ter glede na višino zaves. Uporabljamo le kakovostne trakove priznanega proizvajalca. Končni pridih teh zaves je svež in mladosten.


Ročno gubane zavese uporabljamo, kadar želimo posebej izpostaviti vzorec na zavesi, saj se širina gube prilagodi vsaki zavesi posebej. Seveda lahko ročno gubamo tudi enobarvne zavese. Gube pri ročnem nabiranju so fiksne, zato naknadno spreminjanje širine zaves ni mogoče. Z ročno gubanimi zavesami dosežemo izgled klasične elegance.


Klasično izvedbo zaves lahko uporabimo tudi v primeru, da ne želimo zastirati oken. Tedaj prevzemajo funkcijo dekorja, saj jih obesimo le ob robovih oken. Lahko so tudi predolge, da se naberejo na tleh.


Klasične zavese so primerne za jedilnico, dnevno sobo, otroško sobo in spalnico.